Een wetsuit kopen; Waar let ik op?

0
607
wetsuit kopen

Langzaamaan komt de zomer ten einde en gaan we richting de herfst. Als je je watersport zo lang mogelijk wil doorzetten dan is een wetsuit kopen best handig. Door een wetsuit te kopen zorg je ervoor dat je onder koudere omstandigheden toch kan watersporten. Een wetsuit zorgt er voornamelijk voor dat je lichaam op lichaamstemperatuur blijft. Dit doordat het gemaakt is van Neopreen een rubberachtig materiaal dat een isolerende werking heeft. Bijkomend voordeel is dat dit materiaal flexibel is en je daardoor makkelijk kunt bewegen. Dit is iets wat bij veel watersporten heel erg praktisch is. Toch zijn er best wat zaken waar je op dient te letten. In dit blog beschrijven we deze.

Hoe werkt een wetsuit?

Hierboven gaf ik al aan dat het materiaal vooral maakt dat je lekker warm blijft in een wetsuit. Het neopreen heeft een isolerende werking. Het werkt overigens het beste als er tussen je huid en het neopreen een laagje water zit. De combinatie van het laagje water en het neopreen werkt enorm isolerend waardoor je lichaam op lichaamstemperatuur krijgt. Hoe kouder echter het water is hoe dikker het neopreen moet zijn. Dit zijn dus de aspecten waar je bij een wetsuit kopen op moet letten. De temperatuur waar je in gaat watersporten bepalen vooral welk wetsuit het meest geschikt is om te kopen. Voor de echt koudere omstandigheden zie je dan ook de zogenaamde fullsuits met lange mouwen en lange pijpen van een dikker materiaal. Zeker Magic marine is hierin behoorlijk ontwikkeld. Zij hebben wetsuits ontwikkeld waar je behoorlijk warm inblijft onder koude omstandigheden. Deze ontwikkeling is belangrijk omdat watersporters en vooral in het geval van Magic marine, zeilers langer door kunnen trainen richting de winter. Naarmate de temperaturen lager worden zijn koop je andere wetsuits. Tot aan het zogenaamde shorty. Deze heeft korte mouwen en korte pijpen.

Welk wetsuit kopen voor welke watersport

Bij een wetsuit kopen let je ook op de vorm van watersport die je gaat doen. Hierin zijn wetsuits vaak gemaakt op wat nodig is voor de betreffende watersport. Zeker bij zeilen zie je verschillen ten opzichte van het reguliere wetsuit. Zo zie je bij zeilen onder andere dat de zitgedeeltes behoorlijk verstevigd zijn. Omdat je met zeilen veel zit worden deze delen extra belast en slijt dat behoorlijk. Bij een regulier wetsuit slijten dan snel de gaten erin. Daarnaast zie je een versteviging bij de schenen vanwege het hangen wat je in de open klasse vaak doet.