Stap jij ook over op elektrisch rijden?

0
604

Het kiezen van een nieuwe auto kan een behoorlijke opgave zijn. Ga je voor hetzelfde merk en model als dat wat je had of kies je juist iets volledig anders? Ga je een auto kopen of leasen? Daarnaast is er tegenwoordig steeds meer mogelijk op het gebied van elektrisch rijden. Steeds meer merken brengen elektrische modellen uit en aan de weg komen meer laadpalen. Voordat je aan de keuze voor een nieuwe auto begint, is het goed om na te denken wat je met je huidige auto wilt doen. verkoop je auto als je er nog iets aan over wilt houden, of gebruik hem als tweede auto voor het gezin. Via OSW.nl kom je erachter wat je auto waard is en hoeveel je er dus nog voor kunt krijgen. Altijd mooi meegenomen als je een nieuwe, elektrische auto wilt gaan aanschaffen. Om erachter te komen of elektrisch rijden op dit moment iets voor jou is, lees je hier meer over de verschillende voordelen en nadelen.

Wat is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden houdt simpelweg in dat je schoner, stiller en met minder CO2-uitstoot rijdt dan met rijden op benzine, diesel of gas. Een elektrische auto stoot namelijk 40% minder CO2 uit en heeft geen uitlaat waar fijnstof of stikstofoxiden uitkomen. Hiermee draagt het dus bij aan een betere luchtkwaliteit en een schoner land. Het aandeel elektrische auto’s op de weg ten opzichte van het totaal is nog niet erg hoog, maar wel is het de afgelopen tijd flink gestegen. Automerken zijn behoorlijk aan het investeren in elektrisch rijden waardoor de markt zich ontwikkeld. Er worden steeds  betere elektrische auto’s gemaakt. Zo gaan de accu’s langer mee en er staan overal veel meer laadpalen. Ook wordt het steeds betaalbaarder, toegankelijker en gebruiksvriendelijker.

Voordelen

Een van de grootste voordelen van elektrisch rijden zijn de lage energiekosten. Je betaalt maar zo’n €0,045 per kilometer. En je hoeft dus nooit meer naar een pompstation. Je kunt je auto gewoon opladen bij een laadpaal in de buurt of een snellaadstation. Daarnaast betaal je geen wegenbelasting meer en is de auto goedkoper in onderhoud, omdat een elektromotor minder onderhoud nodig heeft dan een brandstofmotor. Tot slot is de auto muisstil en draag jij op een manier je steentje bij aan een beter milieu.

Nadelen

Omdat het elektrisch rijden nog relatief nieuw is, zijn er ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. De aanschafprijs is namelijk behoorlijk hoog, ondanks dat er veel nieuwe modellen op de markt komen. Ook moet je bedenken wat je gaat doen als je geen laadpaal in de buurt hebt, aangezien je je auto dan (een stuk) verder moet parkeren. Tussendoor snel opladen bij een station kost toch wel minstens een half uur. Daarnaast komt de stilte van de auto’s de verkeersveiligheid niet ten goede.