Fiets, weer

0
821

Fietsen. We doen het (bijna) allemaal, en het is eigenlijk niet meer weg te denken uit ons leven. Dus of je nu op een omafiets, de herenfiets van je vader of de glitterfiets van je zusje fietst, het is goed voor je en je bent lekker bezig! Maar waar komt de fiets nou eigenlijk vandaan? Wie was er gek genoeg om hem uit te vinden? En hoe zoek je nu de perfecte fiets uit voor jou, behalve dan met glitters?

Geschiedenislesje

In 1865 werd het eerste product uitgevonden wat een beetje op een fiets leek. Het was een loopfiets, een velocipede, waarmee je je tegen de grond afzette met je voet en zo steeds vooruit kwam. Het doet een beetje denken aan onze step van nu. Vlak hierna werd een constructie uitgevonden die al wat meer op onze fiets leek; stalen frame en trappers, maar nog geen kettingaandrijving. In 1888 waren er dan, na veel gesleutel en ontwerp, ook rubberen banden met lucht. En uiteindelijk ook de kettingaandrijving, yes! Sinds die tijd zijn er niet ontzettend veel aanpassingen meer gemaakt aan het ontwerp van de fiets. Natuurlijk heb je nu veel meer verschillende soorten, van racefiets tot elektrisch, maar het basisprincipe is hetzelfde.

Jouw perfecte fiets

Nu we helemaal bij zijn over waar de fiets precies vandaan komt, hoe zoek je nu de perfecte fiets uit voor jou? Ga allereerst na waar je je fiets voor gaat gebruiken. Ga je lange stukken fietsen naar school of naar je werk? Korte tochtjes naar het dorp? Stunten en racen met vrienden? Sporten? Dit bepaald allemaal wat voor fiets het beste is voor jouw gebruik. Denk hier dus goed over na, en denk ook meteen even na over je budget. Hoeveel wil je precies uitgeven aan je fiets, en wil je tweedehands kopen of toch nieuw? Het laatste en misschien wel belangrijkste kan je pas doen als je je fiets ook echt gaat uitzoeken; zorg dat hij lekker fietst. Zorg dat je met je tenen aan de grond kan, makkelijk afstapt, de rem fijn is en je niet voorover moet buigen en je rug moet krommen om het stuur comfortabel vast te kunnen houden.

Dus, nu je weet waar de fiets vandaan komt, erover na hebt gedacht hoeveel je uit wilt geven aan je nieuwe of tweedehands fiets en weet waar je je fiets vooral voor gaat gebruiken, ben je er klaar voor om je fiets uit te gaan zoeken. Succes, en onthoudt dat als er nog geen glitter op je fiets zit als je hem aanschaft, je het er altijd zelf op kan doen. Niemand zal het merken.