Waarop letten met het gebruik van een printer?

0
814
cartridges hp

Indien je net een printer hebt aangeschaft, loop je tegen verschillende vragen aan: welke papiersoorten werken het beste voor iedere opdracht? En welke cartridges gebruik ik? Cartridges van HP of een alternatief? In deze blog worden beiden vragen behandeld.

Papier, papier en nog eens papier

Er zijn vele verschillende soorten papier die je kunt gebruiken bij een printer. Het spreekt voor zich dat de ene papiersoort duurder is dan de andere papiersoort. Maar sommige papiersoorten zijn wel beter bruikbaar voor bepaalde doelen. Wil je bijvoorbeeld iets simpels als een kleurplaat printen voor je 3 jarige kind? Dan volstaat “normaal” papier prima! Wil je mooie foto’s printen voor een fotoboek of voor in een fotolijstje of iets dergelijks? Dan is fotopapier de beste keuze. Ga je een formele brief sturen, zoals een sollicitatie of een contract? Dan kun je beter kiezen voor een wat stevigere papiersoort.  Uiteraard geldt voor al deze papiersoorten dat er ook verschillen zijn tussen de merken papier. Voornamelijk verschillen in kwaliteit en prijs, natuurlijk. Hema en 123print.nl zijn bekende leveranciers van goed printpapier. Het fijne van printpapier is dat voor iedere printer hetzelfde geldt. Er is geen speciaal papier voor speciale printers: al het papier is voor elke printer. Het soort papier dat je gebruikt bij afdrukken is wel erg bepalend voor hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Geadviseerd wordt dan ook om eventueel wat meer geld te stoppen in goed papier. Het is de investering waard.

Cartridges: wie wat hoe?

Cartridges zorgen voor het printerinkt in de printer. Dat is redelijk belangrijk natuurlijk, anders komt er niets op het papier te komen staan. Cartridges worden door verschillende aanbieders aangeboden. Veel merken van printers claimen dat je voor het optimale gebruik van de printer ook de cartridges van hun merk moet aanschaffen. Hier hebben zij niet volledig ongelijk in: over het algemeen zijn de cartridges van hun merken ook erg goed. Ze leveren consistente kwaliteit en ik heb nog nooit geklaagd over kwaliteit van de cartridges. Bovendien zijn ze tegenwoordig overal verkrijgbaar, wat het gemakkelijk maakt ze te kopen. Koop jij liever geen cartridge van hp of samsung? Dan zijn er gelukkig nog voldoende alternatieven die soortgelijke kwaliteit leveren. Veel ink-webshops hebben tegenwoordig huismerken, waar even goede kwaliteit beloofd wordt. Ik ben op een zeker moment ook overgestapt op de cartridges die niet van het merk van mijn printer kwamen en het was een aangename verassing. Zelfde kwaliteit, maar een lagere prijs!