Zo ga je verantwoordelijk met je bedrijfsafval om

0
711
bedrijfsafval

Je bent een ondernemer, je hebt een goed lopend bedrijf, je wil met je tijd meegaan en tegenwoordig is duurzaamheid ontzettend belangrijk. MVO staat bij jou hoog in het vaandel, maar tegelijkertijd weet je ook dat je nog aardig wat stappen te maken hebt om je bedrijf duurzamer te maken. Zo is de verwerking van je bedrijfsafval nog een verbeterpunt. Wij van markt 130 hebben een aantal tips op een rijtje gezet, om verantwoordelijk met je bedrijfsafval om te gaan.

Zelf verantwoordelijk

Als bedrijf moet je het bedrijfsafval of bedrijfsafvalstoffen scheiden en gescheiden afvoeren. Je kan dit zelf doen. Of een contract afsluiten met je gemeente, of een erkende inzamelaar.

Heb je bedrijfsafvalstoffen die lijken op huishoudelijk afval? Dan kunt je jouw bedrijfsafval laten ophalen door de gemeente. Of je kan het afval naar het afvalbrengstation of de milieustraat brengen. Je betaalt hiervoor wel het zogeheten reinigingsrecht. Daarnaast is de gemeente niet verplicht je bedrijfsafval te accepteren. Ook niet als je een zzp’er bent die vanuit huis werkt. Daarom raden wij van markt 130 aan om je bedrijfsafval voor een gespecialiseerd bedrijf te laten verwerken. Dat scheelt je een hoop kopzorgen en gedoe.

Laat je bedrijfsafval afvoeren

Hoe gaat dat dan in zijn werk? Er zijn diverse aanbieders om mkb-afval of bedrijfsafval af te voeren en verwerken. Zo zijn dit soort bedrijven gespecialiseerd in het vernietigen van archieven en het verwerken van alle soorten bedrijfsafval. Zo heb je organisch afval, papier/karton, flessen/glas en restafval. Het ligt natuurlijk aan jouw type bedrijf wat voor soort bedrijfsafval je produceert. Als je een bedrijf inhuurt om je bedrijfsafval te verwerken, krijg je te maken met zogeheten rolcontainers. Deze containers zijn de afvalbakken voor verschillende typen afval en ze zorgen er voor dat je afval netjes opgeborgen wordt. Daarnaast ben je meteen milieuvriendelijk bezig door je bedrijfsafval te scheiden.

MVO

Dus als je als bedrijf Maatschappelijk Verantwoordelijk wil Ondernemen kan je het beste dus je afval laten scheiden. Het is daarnaast ook belangrijk om minder bedrijfsafval te produceren.

De volgende tips helpen je om minder verpakkingsafval te creëren:

  • Pas afmetingen van omdozen en andere secundaire verpakkingen aan op de afmetingen van de pallet zodat je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte op de pallet.
  • Door verpakkingen op elkaar aan te passen en evenwichtig te stapelen, is minder wikkelfolie nodig om de pallet te stabiliseren.
  • Gebruik minder lagen en/of dunner wikkelfolie. Je verpakkingsleverancier kan je adviseren over duurzame alternatieven.
  • Vervang omdozen door herbruikbare kunststof (klap)kratten.
  • Voorkom overbodige verpakkingen door kritisch te kijken naar het aantal verpakkingslagen. Zijn ze allemaal nodig om het product te beschermen?
  • Maak gebruik van europallets of poolpallets in plaats van one-way pallets.

Zo, met deze tips kan je goed aan de slag om ook jouw bedrijf meer maatschappelijk verantwoord te laten ondernemen.