Zuivel

0
1056

We eten en drinken vaak zuivel. Zuivel zit in producten zoals melk, yoghurt, vla en allerlei andere voedingsmiddelen. Maar waar komt zuivel naar eigenlijk vandaan. Waar is het begonnen? Het begon allemaal met het melk van de koe. Het melk van de koe heeft ons tot nu toe veel lekkere producten gebracht. Maar is zuivel wel zo gezond voor je? Wat er vaak voorkomt in zuivelproducten is Probiotica. Het zijn producten die grote hoeveelheden melkzuurbacteriën bevatten die levend je darmen bereiken. Deze bacteriën kunnen een positieve invloed hebben op je darmflora. Zo zijn er aanwijzingen dat het kan helpen als je regelmatig last hebt van darmklachten zoals obstipatie en diarree. En waar krijgen mensen vaak darmklachten van? Zuivel!

Lactose intolerant

Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. We spreken dan van lactose-intolerantie. Er zijn verschillende vormen van lactose-intolerantie, afhankelijk van de oorzaak. Lactose-intolerantie kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar de intolerantie kan ook ontstaan op kinderleeftijd of bij volwassenen.

En intolerantie betekent dat een bepaalde stof niet goed verdragen wordt, in dit geval lactose. Een voedselintolerantie mag niet verward worden met een voedselallergie. Een allergie is een abnormale reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen (allergenen). Deze allergenen moeten helemaal vermeden worden omdat zelfs zeer kleine hoeveelheden al heftige reacties kunnen veroorzaken. Bij een intolerantie is het afweersysteem niet betrokken. Veel mensen met een lactose-intolerantie kunnen wel kleine hoeveelheden lactose verdragen.

De symptomen van lactose- intolerantie zijn dat je een erg opgeblazen gevoel kunt hebben/krijgen na het eten van zuivelproducten. Winderigheid, diarree, buikkrampen en buikpijn.

Het behandelen van de intolerantie

De behandeling van lactose-intolerantie bestaat uit het weglaten van lactose uit uw voeding. Meestal is het niet nodig om helemaal lactosevrij te eten. Kleine hoeveelheden lactose geven meestal geen klachten en zijn dan ook niet schadelijk.

In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit veel minder lactose. Ook Nederlandse (harde) kaas bevat nauwelijks lactose. Deze producten worden door de meeste mensen met lactose-intolerantie goed verdragen.