Wat gebeurd er met onze e-wast?

0
730

De afgelopen twee jaar ben ik druk bezig geweest om milieubewuster te leven. Ik vond dat ik niet goed bezig was en daar moest echt verandering inkomen. Ik ben mij bewuster geworden van het milieu waardoor ik gewoontes wilde veranderen. Want veel doen we gewoon omdat we denken dat het zo moet. Maar als je vaker de jezelf de vraag stelt “ben ik nu goed bezig” dan kom je er achter dan andere mogelijkheden zijn. Ik lever altijd keurig mijn elektronische apparaten in als ze stuk zijn maar wat gebeurd er eigenlijke met onze kapotte apparaten?

 

Verzamelpunten

Je kan kapotte apparaten of de apparaten die worden vervangen inleveren bij verschillende elektronicawinkels en bouwmarkten. Online kan je gemakkelijk vinden waar je met je apparaat heen kan. Zelf vind ik het erg gemakkelijk en snel om online op te zoeken waar ik terecht kan. Toch blijkt uit cijfers dat we nog te veel gewoon in de prullenbak gooien of op straat zetten. Op deze manier kunnen de apparaten niet op de juiste manier verwerkt worden. Laatst was mijn laptop stuk gegaan en ben ik naar de dichtstbijzijnde macbook reparatie Amsterdam gegaan en heb mij daar laten informeren over wat er met onze apparaten gebeurd. Zij kijken altijd eerst of ze het apparaat toch niet kunnen repareren. Want dan wordt het geen afval en kan het weer een aantal jaren mee. Dat is de ideale situatie maar soms is een apparaat helaas echt op en dan moet je hem weggooien. Ik vroeg toen maar wat gebeurd dan eigenlijk dan met onze apparaten?

 

Verwerking van onze apparaten

Ik noem het steeds verwerking omdat veel van onze apparaten prima gerecycled kunnen worden. Staal, aluminium, koper, glas en kunststoffen zijn perfect om gerecycled te worden. Toch zit er ook in veel apparaten schadelijke stoffen denk hierbij aan de koelkast het koelvloeistof CFK’s en HFK’s moeten apart verwerkt worden omdat ze echt niet in de natuur te recht mogen komen. Dit is lastige en moeizame verwerking waar veel wetenschappers druk mee bezig zijn dit op te lossen. Daarom is het echt aan ons om deze apparaten niet zomaar op straat te zetten. De stoffen zijn zo schadelijk dat ze onze ozon laag kunnen aantasten en het broeikaseffect versterken. Kijk altijd goed naar hoe het is geregeld is bij jou in de buurt en welke organisaties halen jou oude koelkast bijvoorbeeld op om ze daarna professioneel te recyclen. Zo dragen we alleemaal een steentje bij aan het verbeteren van onze mooie wereld!