De Nederlandse vlag

0
736
Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag: onze Vaderlandse trots

Onze Nederlandse vlag heeft sinds 1796 de traditionele kleuren Rood – Wit – Blauw.

Voor die tijd (in 1572 toen de Geuzen Den Briel binnen kwamen) was de rode kleur oranje. Dit was hoogstwaarschijnlijk vanwege een eerbetoon aan de toenmalige stadhouder Willem I (van Oranje). Heel lang is de kleur oranje gebleven. Waarom deze veranderd is in rood bestaan slechts speculaties. Er wordt gezegd dat oranje snel verbleekte waardoor de vlag onder andere minder zichtbaar was voor schepen. De kleuren wit en blauw in de vlag zijn moeilijker te verklaren. Wit staat waarschijnlijk voor de kerk en het blauw voor de adel. In veel andere Westerse landen werd dezelfde symboliek gebruikt. De kleuren wit en blauw komen dan ook veel terug in andere Europese vlaggen.

Koningin Wilhelmina heeft in 1937 in een koninklijk besluit officieel besloten dat de kleuren rood, wit en blauw DE kleuren van de Nederlandse vlag zouden zijn. Omdat er veel stemmen voor de kleur oranje opgingen, vanwege het oranje koningshuis, is er gekozen om de vlag een wimpel mee te geven. Deze wimpel was dus een soort compromis en de kleur van de wimpel was dus oranje.

De Nederlandse vlag: wanneer gaat deze in de mast?

Nederland heeft een vanuit rijksoverheid opgestelde vlaggen-instructie. Alle overheidsgebouwen en provincies in Nederland dienen zich aan deze instructies te houden. De vlag mag in zeer beperkte gevallen gehesen worden. Op nationale herdenkingen en feestdagen wordt de Nederlandse vlag gehesen. Wanneer het gaat om een verjaardag of het overlijden van iemand van het Koninklijk huis dan wordt een oranje wimpel mee gehesen. Deze geeft een extra koninglijke betekenis aan de Nederlandse vlag.

De Nederlandse vlag: halfstok?

In het vlaggen-protocol staat dat de vlag verschillende hoogtes kent. Een vlag die op ongeveer 2/3 van de hoogte wordt gehesen noemen we halfstok. De vlag heeft dan ook geen wimpel. Bij herdenkingen of bij het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis hangt de Nederlandse vlag halfstok.

De Nederlandse vlag: particulier gebruik

Een vlag uithangen is feestelijk en wordt ook gebruikt om belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven te vieren. Gelukkig is de vlaggeninstructie of het vlaggenprotocol niet van toepassing op particulieren. Kortom er staat geen boete op het uithangen van een vlag. En dus wordt op andere feestelijke gelegenheden ook wel eens de vlag uitgehangen.

Een duidelijk voorbeeld hiervan zijn de Nederlandse vlaggen met schooltas die uitgehangen worden als middelbare schoolleerlingen zijn geslaagd voor hun eindexamen.