Mobility as a Service de toekomst van het personenvervoer

0
626
mobility as a service plaatje

De term zingt binnen het personenvervoer al langere tijd rond. Mobility as a Service. Het is een ontwikkeling die er zeker gaat komen. De vraag is alleen wanneer dat zal zijn. Het houdt in dat er een integrale manier komt om te regelen dat je van A naar B komt. Via een online platform komen meerdere vervoers dienstverlening bij elkaar. Zo zou het zo kunnen zijn dat de beste manier is dat je met een huur auto naar X gaat vanaf daar met de trein naar Y en vervolgens met een fiets naar Z. Waarbij je al deze vormen op het Mobility as a Service platform vastlegt.

De complexiteit van Mobility as a Service

De techniek om Mobility as a Service te organiseren is er al. Toch is het voor de consument nog niet te gebruiken. Hoe kan dat nu precies? Dat zit hem in de complexiteit van deze beweging. Namelijk het bij elkaar brengen van alle vervoer dienstverleners en zorgen dat die het erover eens worden hoe je dit gaat invullen. Want uiteraard zijn er meerdere belangen. De afgelopen jaren wordt al veel aandacht besteed aan het van de grond krijgen van Mobility as a Service. Er worden veel bijeenkomsten voor vervoer dienstverleners georganiseerd om duidelijk het gezamenlijk belang uit te leggen. Langzaamaan zie je dan ook dat er beweging is en er initiatieven van de grond komen om verder te ontwikkelen. Op kleinere schaal zie je al oplossingen die op Mobility as a Service lijken. Als je bijvoorbeeld recht hebt op vervoer vanuit een handicap dan is het al mogelijk om dit vervoer via een online platform te regelen. De techniek die hier bijvoorbeeld achter zit is uitstekend in te zetten voor Mobility as a Service op grotere schaal. Uiteraard zijn we benieuwd wanneer we voor het eerst gebruik kunnen maken waarbij meerdere vervoersvormen samenkomen.

Welke toegevoegde waarde heeft Mobility as a Service voor de reiziger?

Het spreekt voor zich dat Mobility as a Service toegevoegde waarde heeft voor de reiziger. Er is namelijk één platform waar je alles kunt regelen. Maar deze efficiënte manier van regelen zou zomaar kunnen betekenen dat je je auto van de hand kunt doen als je deze bijvoorbeeld niet iedere dag nodig hebt. Nu is het te omslachtig om deze te huren wellicht. Mobility as a Service kan dit laagdrempelig genoeg maken waarbij je ook nog eens een hoop kosten kunt betalen.