3 tools voor makkelijke geldzaken!

0
834

Voor iemand die een financiële achtergrond heeft is zijn of haar boekhouding doen vaak een eitje. Het is voor zo iemand heel logisch wat er binnenkomt aan geld, wat er uitgegeven wordt en wat er nog te besteden valt. Ook bij grotere aankopen zoals een nieuw huis kopen of huren, het huis verbouwen of een nieuwe tv aanschaffen, zullen deze mensen niet zo snel aarzelen. Ze weten namelijk precies wat er op de rekening staat en hoe veel er ‘over’ is voor dat soort dingen. Maar voor mensen die geen financiële achtergrond hebben kan dit natuurlijk enorm lastig zijn. Ben jij ook zo iemand? Geen zorgen! Er zijn genoeg ‘tools’ die je kunnen helpen om je geldzaken veel makkelijker te beheren en in te zien. 

Hyptheekrente.nl

Laten we starten met het allermoeilijkste voor mensen die geen verstand hebben van geldzaken, namelijk; een huis kopen. Een huis kopen is een van de grootste aankopen die men kan doen en daarom is dit ook gelijk een hele ‘enge’ aankoop. Je moet allereerst bedenken wat je wil in een nieuwe woning, maar daarna moet je nog maar zien of dit haalbaar is binnen jouw budget. Heel veel onzekerheid komt er dus kijken bij het kopen van een huis. Maar een ‘tool’ die dit voor jou als financieel dummy iets makkelijker kan maken is de website Hypotheekrente.nl. Op deze website kan je heel makkelijk ontdekken hoe groot het bedrag is wat je kunt lenen en hoeveel de actuele hypotheekrente is. Je krijgt hier dus een fijn inzicht voordat je ‘officieel’ naar de bank hoeft te gaan voor het gelijk afsluiten van de daadwerkelijke hypotheek.

Wie betaalt wat 

Daarnaast is de app ‘Wie betaalt wat’ een hele handige hulp voor mensen die veel met andere mensen eten, uit eten gaan of andere activiteiten ondernemen. Het is namelijk veel makkelijker als je met een groep bent om een iemand de hele rekening/bon te laten afrekenen. Sommige groepen vrienden, die dit ook doen, zorgen dan dat de volgende keer een ander betaald. Maar mocht je niet zo bezig zijn met geld, dan moet je daarmee oppassen. Als jij namelijk degene bent die het uit eten gaan betaalt terwijl een ander een snelle bak koffie betaalt, dan is dit natuurlijk helemaal niet in evenwicht! Hiervoor kun je dus makkelijk de app ‘Wie betaalt wat’ gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is al je vrienden de app te laten downloaden, en dan kan ieder het bedrag wat hij afrekent erin zetten. De app rekent dan vanzelf voor je uit wie hoeveel geld verschuldigd is! 

Een huishoudboekje-app

Daarnaast raken mensen volgens het Nibud steeds meer het overzicht op hun eigen financiën kwijt. Dit gaat dus vooral om de simpele uitgaven zoals boodschappen, vaste lasten en incidentele lasten in combinatie met hun inkomsten. Ook hier heb je gelukkig hele handige apps voor, de zogenoemde ‘huishoudboekje apps’. Op de website Financer.com staat alvast een heel handig lijstje (dit scheelt jou weer tijd!) over welke huishoudboekje apps als beste uit de test komen. Voor Android is dit ‘Easy Home Finance’ en voor iPhone ‘Money Manager’. Mocht je dus ook niet zo’n overzicht hebben in je financiën, download dan snel een van de apps!